Interview Yajaira Garcia Sánchez, Process Engineer bij Jacobs

Yajaira Garcia Sánchez Yajaira, kun je iets vertellen over je werk als Process Engineer bij Jacobs?
Ik maak deel uit van het Jacobs team voor LyondellBasell, een bedrijf in de petrochemie. Het is mijn taak om basis documenten te ontwikkelen die te maken hebben met de Process Engineering, zoals gesteld door de klant. Ook leg ik bezoeken af aan de sites om vertrouwd te blijven met de werkprocessen en heb ik contact met andere disciplines, om continu processen te verbeteren en onze projectdoelen te bereiken.
In Venezuela heb ik mij als Process Engineer gespecialiseerd op het gebied van Olie & Gas, een van de belangrijkste industrieën in mijn land.
In de praktijk is het begeleiden van de processen in de petrochemie niet eens zo heel veel anders dan bij processen in de Olie & Gas industrie.
Het mooiste aan mijn werk vind ik het werken in een internationale omgeving. Doordat we steeds leren van elkaars visie kunnen we als collega’s uit verschillende disciplines samen de beste resultaten behalen.

Hoe ben je in contact gekomen met Selectum?
Dat is een lang verhaal. Het komt erop neer dat mijn schoonbroer ongeveer 5 jaar geleden in Nederland werkte en via Selectum een baan had gevonden. Mijn man en ik bezochten Nederland toen een aantal keer. We waren erg gecharmeerd van het land. Zoveel vrijheid!
In augustus 2017 namen we het besluit om Venezuela te verlaten. We wilden een veilige en stabiele toekomst voor onszelf en onze zoon opbouwen en kozen voor Nederland. Zo begon mijn banenjacht in Nederland.

Waarom heb je voor Selectum gekozen als bemiddelingsbureau?
Via LinkedIn solliciteerde ik voor een functie als Senior Process Engineer bij Jacobs. Deze baan kreeg ik niet, maar mijn schoonbroer adviseerde mij om contact op te nemen met Selectum om een baan te vinden die past bij mijn ervaring als Process Engineer. Hij had zelf al goede ervaringen opgedaan met Mark Koster en Mark van Zundert.
Volgens mijn schoonbroer is Selectum een betrouwbaar bureau. Hij heeft gelijk: vanaf het begin af aan heeft Selectum regelmatig contact met mij onderhouden. We hebben veel gesprekken gevoerd over de mogelijkheden. Ik voelde me gerespecteerd als professional en behandeld als een mens, niet als een product. Ik heb ervaren dat Selectum geïnteresseerd is in je wensen en ervaring en het bureau doet er alles aan om een functie te vinden die bij je past.

Je werkt nu 3 maanden als Process Engineer in Nederland – hoe bevalt Nederland tot nu toe?
Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Hier in Nederland ervaren mijn man en ik een goede kwaliteit van leven: vriendelijke mensen, iedereen spreekt Engels en er zijn zoveel interessante plekken te bezoeken. Ook ben ik onder de indruk van de faciliteiten voor gezinnen. Zelfs in supermarkten vind je soms een speelplekje voor kinderen!
We voelen hier ons veilig. In Venezuela moet je je altijd per auto verplaatsen en zelfs dan ben je nog niet veilig. Misschien lastig voor te stellen voor Nederlanders, maar voor ons is het de dagelijkse realiteit. Hier kun je als vrouw gewoon op straat lopen en je kind te voet naar school brengen. Wat een vrijheid. Ik ben zelfs weer fietsen aan het oefenen.
We voelen ons erg goed hier. Al is het nooit makkelijk om je familie achter te laten, in een mooi maar onveilig land als Venezuela.
We wennen snel aan ons nieuwe land en zijn gewoontes. Ook al zijn deze soms totaal anders dan in Venezuela, bijvoorbeeld het feit dat je hier overal een afspraak voor moet maken ;-).
Al met al is Nederland in mijn visie de beste optie als je met een gezin en kinderen een stabiel bestaan wil opbouwen.

Hoe gaat het met je gezin, hier in Nederland?
Mijn zoontje van 6 voelt zich al een beetje Nederlands. Hij leert de taal zo snel als alleen kinderen dat kunnen en maakt veel vriendjes op school. We voelen ons erg vrij hier, we brengen mijn zoontje lopend naar school en gaan samen naar het park. Mijn man had een goede functie als IT-manager van de Cement Company in Venezuela. Toch aarzelde hij geen moment toen ik mijn huidige functie in Nederland kreeg aangeboden. Hij zoekt nu een baan in Nederland en zorgt in de tussentijd voor onze zoon. Net als ik is hij erg blij met de ontspannen manier waarop kinderen hier in Nederland worden behandeld.

Hoe heb je de begeleiding van Selectum ervaren tijdens het hele proces? Ik waardeer de persoonlijke benadering van Selectum enorm. Toen we nog in Venezuela woonden, hield Selectum me regelmatig op de hoogte van mogelijke banen. Toen mijn contract eenmaal getekend was, hielp Selectum me om de reis te organiseren. En toen we een appartement vonden in Voorburg, regelde Selectum de sleutels voor ons.
We werden persoonlijk op het vliegveld opgehaald. Onze bagage werd zelfs in ons appartement gedragen. Wat een welkom en steun, na een reis van 2 dagen inclusief onze gemengde gevoelens over het verlaten van ons land en onze familie!

Hoe zou je Selectum omschrijven naar anderen in jouw vakgebied?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Selectum is een organisatie die oprecht geïnteresseerd is in jou als professional, mens en je wensen en verwachtingen. Ze doen alles wat in hun vermogen ligt om de ideale baan voor je te vinden. Het is een menselijk bureau waarin een goede relatie tot kandidaten en opdrachtgevers voorop staat. Ik kon vrijelijk mijn situatie bespreken en zonodig om hulp vragen. Met een prachtige nieuwe baan tot gevolg.

Heb je nog famous last words voor ons?
Jazeker. Woon je in een ander land en denk je erover na om naar Nederland te verhuizen, dan maak je zeker de goede keuze. In Nederland merk je dat gezinnen goed kunnen gedijen, het is er veilig en vriendelijk. Nederlanders zorgen bovendien goed voor hun verworvenheden. Wij voelen ons hier op ons gemak en genieten van de vrijheid die we ervaren. Deze vorm van vrijheid zou normaal moeten zijn, overal ter wereld.
Wat Selectum betreft, benijden sommige van mijn internationale collega’s me. Niet iedereen binnen ons internationale team heeft dezelfde uitstekende behandeling mogen ondervinden…
Ik wil Selectum dan ook hartelijk bedanken voor alle steun en welkom hier in Nederland.
 

Ons team

Lees hier meer over de ervaring en de motivatie van onze staf. Volgende >

Zoek en vind werk!

Vind hier jouw baan!

Vul een zoekterm in en klik op "vind". Of klik direct op "vind" en bekijk alle actuele vacatures. Zoek vacatures

Een vaste baan

Zoek je de zekerheid van een vaste baan?

Hier vind je ons aanbod van vaste functies. Vaste functies

Inschrijven

Klaar voor de volgende stap in je loopbaan?

Bereid je voor op je toekomst. Schrijf je in en je ontvangt alle interessante vacatures in jouw vakgebied. Inschrijven bij Selectum