Interview Erkan Yüksel

Interview Erkan Yüksel

Interview Erkan Yüksel – Plant Inspecteur BP Raffinaderij

Eind 2018 werd voor Erkan Yüksel uitgeleid met een nieuwe baan: Plant Inspecteur bij BP Raffinaderij in Rotterdam. Selectum hielp Erkan met de immigratie vanuit Turkije en het opstarten van zijn nieuwe leven in Nederland. Erkan deelt graag zijn ervaringen met zijn nieuwe functie, nieuwe land en detacheringsbureau Selectum.

Erkan, wat houdt jouw functie in?

Ik maak deel uit van de afdeling Inspectie bij BP. De afdeling Plant Inspectie houdt zich naast het reguliere inspectieschema bezig met specialisaties zoals Corrosie en Risk Based Inspection (RBI). Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de processen rondom de installaties, pijpleidingen, boilers en opslagtanks in de raffinaderij. Onze functie houdt in dat we inspecteren, life assessments houden en de betrouwbaarheid, efficiëntie en de prestatie van de assets in de raffinaderij managen. Ik werk hier nu drie maanden fulltime. Het is voor mij heel interessant om deel uit te maken van de enorme, complexe processen waar we mee te maken hebben.

Wat houdt je werk in?

Geen dag is hetzelfde. Zo bereid ik bijvoorbeeld de jaarlijkse stops voor. Via de inspecteurs krijg ik de inspectieplannen door en start ik de voorbereiding op. Dat houdt in het bijhouden van alle informatie, bestellingen doen, samen met de senior inspector inplannen wat er gedaan moet worden en wat er niet gedaan moet worden. Naast de jaarlijkse stops heb je dan nog het reguliere werk, zoals archiveerwerk en reparatie aanbevelingen verwerken in het programma SAP. Deze worden daarna verder door de afdeling Maintenance opgepakt en afgehandeld. Het is afwisselend werk, elke dag is er wel iets anders te doen. Daardoor kan ik het werk ook beter verdelen. Ik krijg veel vrijheid om alles naar eigen inzicht in te delen.

Hoe ben je in contact gekomen met Selectum?

Een van mijn kennissen is corrosie-en materiaalspecialist. Hij werkt al een paar jaar via Selectum in Nederland. Selectum heeft hem destijds geholpen met de transfer vanuit Duitsland naar Nederland. Toen mijn kennis een BP vacature tegenkwam die interessant zou zijn voor mij, heeft hij meteen contact met me opgenomen. Deze functie als Plant Inspecteur werd bemiddeld door Selectum. Vanaf toen ging het snel: Gert-Jan Pleysier belde mij via Skype en ik had ook snel een aantal gesprekken met BP. Alle gesprekken gingen over zowel technische onderwerpen als situationele- en gedragskwesties. Ik had al eerder naar een baan in Rotterdam gezocht en deze functie bleek de perfecte match.

Ik was al een paar keer eerder als toerist in Nederland geweest. Maar in Nederland wonen in verband met een serieuze baan is een heel ander verhaal. Selectum hielp mij enorm in het hele proces om hier te komen en te settelen. Gert-Jan stond altijd voor me klaar, maakt niet uit hoe laat of wanneer. Hij toonde me een hoog niveau van gastvrijheid: niet alleen door zijn hulp in het hele proces, maar ook door mij tips en trucs te geven voor overleven in Nederland. 😉

Wat is je gevoel over de samenwerking met Selectum?

Als toerist hoef je nergens over na te denken, je kan lekker met de dag leven. Als expat moet je echter goed vooruitplannen en heel bewust stappen nemen tijdens je verblijf. Ik begin opnieuw in Nederland, met een compleet nieuw leven en ik wil het goed doen. Selectum heeft veel ervaring met het helpen van kandidaten buiten de EU-regio. Dat bleek een enorme hulp bij het opstarten van mijn nieuwe leven.

Elke expat kan je vertellen wat een grote stap (en soms serieus risico) het is om in een ander land te gaan wonen en werken. Selectum biedt volledige openheid van zaken over alles: het contract, de arbeidsomstandigheden, woonsituatie. Zo kon ik goed voorbereid aan mijn nieuwe leven hier beginnen.

Welke ontwikkelingen zie jij in jouw vakgebied?

In Turkije had ik al veel werkervaring opgedaan bij Olie & Gasbedrijven, dus ik verheugde mij erop om me hier verder te ontwikkelen als inspectie professional. Toen ik in Nederland aankwam, wist ik al wel dat ik goed ben in het inspectie vak. Bij BP hebben we te maken met zeer grote, complexe processen en assets dus ik kan nog elke dag bijleren. BP heeft specialisten voor elk vakgebied in huis. Mijn collega’s zijn hoogopgeleide en zeer ervaren mannen en vrouwen. Ik ervaar dat we elke dag weer ons best doen om samen de beste oplossingen te vinden voor de uitdagingen die we tegenkomen.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Binnen mijn afdeling ben ik de enige die geen Nederlands spreekt. Maar dat blijkt geen enkel probleem te zijn. Iedereen spreekt goed Engels en is vriendelijk in de omgang.
Mijn collega’s en ik zijn verantwoordelijk voor de levensduur van assets. De belangrijkste stappen binnen ons werk zijn: plannen, uitvoeren, checken en aanbevelingen voor verbeteringen doen. Ik kan er echt van genieten om deze processen te observeren en eraan bij te dragen.
Los van de technische kant van mijn werk, ben ik ook erg te spreken over de manier waarop BP omgaat met gezondheids-en veiligheidskwesties. Het bedrijf is zeer professioneel: de bedrijfscultuur draait volledig om bewust en veilig omgaan met elke actie. Dat geldt voor het werken met grote hoogtes, omgaan met hoge temperaturen en gevaarlijke installaties.
In mijn visie is dat een van de redenen dat BP zo succesvol is in de Olie & Gasbranche. Ze geven oprecht om hun personeel.

Zou je Selectum aan anderen aanbevelen en zo ja, waarom?

Dat heb ik al gedaan! Al mijn vrienden en professionele contacten zijn al op de hoogte van mijn goede ervaringen met Selectum. Voordat je iets goeds of slechts over een detacheringsbureau kunt zeggen, moet je eerst wel ervaren hebben wat hun werkwijze en manier van doen is. Inmiddels heb ik bijna alle Selectum collega’s ontmoet en ze zijn echt meesters in het creëren van een open, menselijke cultuur.
Het is een positief bureau, dus ik zal Selectum zeker aanbevelen bij al mijn relevante vrienden en contacten. Ik kijk altijd naar de vacatures via Selectum en zal zeker een van mijn vrienden bellen als ik een interessante match zie.

Heb je nog famous last words voor ons?

Ik zet altijd doelen voor mezelf. Waar wil ik zijn over één jaar, drie jaar, vijf jaar? Voor nu is mijn doel om te blijven werken voor internationale bedrijven. Selectum heeft me de mogelijkheid geboden om te starten bij mijn eerste internationale werkervaring. Vanuit deze positie kan ik verder groeien. Ze hebben alle vertrouwen in mij getoond en ik zal deze kans niet snel vergeten.

N.B. Inmiddels is deze collega, na een lange periode in dienst bij en in afstemming met Selectum, bij onze opdrachtgever in vaste dient getreden.

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00