Interview Othmar Maduro, Senior Structure Major Projects Civil Engineer bij Worley

Interview Othmar Maduro, Senior Structure Major Projects Civil Engineer bij Worley

Othmar, hoe ben je in contact gekomen met Selectum?


Ik woonde en werkte op Aruba en ontving dagelijks vacatures via indeed.nl. Op een dag kwam er een brownfield project voorbij. Mijn hart ligt bij civiele engineering en dan vooral binnen de raffinaderij wereld, dus heb ik contact opgenomen met Selectum, via wie de vacature liep. Serdal Gökmen belde mij en daarna had ik ook nog een online interview met Worley.
Ik had ook nog een paar andere aanbiedingen lopen, maar Selectum sprong er voor mij uit. Ook de functie Senior Structure Civil Engineer paste prima bij mij. Daarna ging het snel. Er zitten nog geen twee maanden tussen het moment dat ik de vacature zag (juni 2022) en onze verhuizing naar Nederland en mijn start bij Worley (1 augustus 2022).

Wat houdt je functie als Senior Structure Engineer in?


Ik ben de persoon die de leiding en verantwoordelijkheid heeft over het ontwerp, de constructie en het budget van grote projecten. Momenteel zit ik op drie Shell projecten, onder andere voor de veranderingen in een raffinaderij. Als de plant onderhouden moet worden, wordt de productie stopgezet, onderhouden wij de faciliteit en zorgen ervoor dat alles weer veilig en efficiënt wordt opgestart.
Daar zit soms urgentie bij, bijvoorbeeld bij een lekkende pijp. Dan moet er direct een nieuwe pijpleiding of een reparatie komen, want elke dag productieverlies bij een Shell unit betekent groot financieel verlies. We repareren dan de storing/de installatie. Als dat niet direct kan, zorgen we voor het omleiden van de pijpleiding. Ik maak met mijn team een overzicht van de benodigde materialen en we doen de calculaties van de reparaties en het onderhoud. Je hebt voor zo’n urgente klus met meerdere mensen te maken, om tot een snelle, goede én goedkope oplossing te komen.
Op Aruba was ik de laatste 10 jaar al bezig met het onderhoud van de opslag op de raffinaderij op het eiland. Dus ik voel me in mijn huidige functie als een vis in het water.
Het spannende binnen civiele engineering is dat je incidenten niet altijd kunt voorzien, ook al heb je nog zo’n goede inschatting gemaakt. Zoals oude leidingen, die je tijdens de voorbereiding niet kon zien, maar die wel verwijderd moeten worden. Het valt onder mijn taken om te voorzien wat er mis kan gaan.
Een ander projecten betreft het red to green project binnen Shell. Worley (het ingenieursbureau dat voor Shell werkt) is overgegaan naar alternatieve energie en bouwt hiervoor volledig nieuwe installaties, zoals een waterstof plant.
Voor elke plant en olieraffinaderij geldt dat je te maken hebt met veel veiligheidsvoorschriften. Het zijn gevaarlijke plekken, zowel voor mens als natuur, je moet dus met veel aspecten rekening houden. We dragen er altijd zorg voor dat we ons aan alle veiligheidsmaatregelen houden, onder andere het dragen van speciale kleding en schoenen voordat we de plant op mogen.
Deze functie kan ik veelal vanuit huis vervullen, iets wat we op Aruba helemaal niet kennen. We houden om de dag online scrum meetings en soms ga ik naar kantoor of naar de plant in Pernis.

Wat zijn je ervaringen over de samenwerking met Selectum?


Heel plezierig. Er is veel telefonisch contact geweest met Serdal en de twee Marks (Mark Koster en Mark van Zundert) ken ik ook persoonlijk. Office manager Amy heeft mij met hart en ziel geholpen om afspraken te maken voor woningbezichtigingen et cetera. Inmiddels heeft mijn gezin via Selectum een appartement in Den Haag gevonden. Mijn vrouw en onze twee meeverhuisde kinderen zijn ook happy in Nederland.
Selectum werkt heel netjes, ze regelen alles voor je wat je nodig hebt en het recente dagje voor iedereen bij Snow World was ook plezierig. Je leert elkaar beter kennen, ook je eigen collega’s via Selectum en natuurlijk de Selectum medewerkers zelf. Ik had mijn oudste kleinkind meegenomen en hij heeft een topdag gehad.

Wat is het leukste deel van je werk? En waarom?


Dat je elke dag iets anders meemaakt. Echt elke dag is anders.
Een ander aantrekkelijk aspect van werken bij Worley is dat het bedrijf zo professioneel is. Als je een keer iets nodig hebt wordt het meteen voor je geregeld. Een heel veilige en prettige omgeving om in te werken. Ook mijn team is top: iedereen in de groep heeft een ingenieursopleiding en het is een plezier om met iedereen samen te werken.

Welk onderdeel van de technische sector interesseert je het meest?


Civiel. Dat is ook mijn opleiding. Daarnaast heb ik al doende veel ervaring opgedaan binnen mechanische engineering en als werktuigbouwkundige. Ik werk graag binnen de raffinaderij wereld, maar nog belangrijker is dat mijn functie civiel is. Waarom? Civiele engineering is bijzonder want je maakt van niets iets. Als je klaar bent met je project staat er echt iets. Zodra ik de gebouwen van de grond zie komen voel ik me soms net een kunstenaar ;-). Brownfield civiele engineering is in die zin een creatief uitdagend werkveld, want je maakt iets nieuws tussen al bestaande gebouwen.

Wat zijn de uitdagingen voor jou binnen je functie?


De werkload, ik ben best druk. Maar dat is het enige wat ik kan bedenken. Ik heb het gewoon erg naar mijn zin en ik vind het een plezier om te zien hoe goed mijn collega’s het allemaal doen.

Welke ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied?


Hernieuwbare energie. Worley en Shell bouwen nu de grootste faciliteit ter wereld voor waterstof. Straks rijden we allemaal in auto’s aangedreven op waterstof en daar heeft Shell Nederland een belangrijke factor in gespeeld.
Dit soort grote, moderne projecten wil ik ook in de toekomst gaan leiden en dat kan bij Worley. Je kunt hier als civiele engineer overal terecht. Ze werken wereldwijd (52.000 werknemers) en ik zie ernaar uit om nog heel lang mooie opdrachten te mogen doen.

Als jij de baas van de wereld was, wat zou je dan veranderen?


Corruptie wegwerken. Ik kom van dichtbij Latijns-Amerika en heb veel zaken gedaan met allerlei landen in die regio. Iedereen moest altijd omgekocht worden voordat we de bestellingen konden meenemen. Zo kun je toch niet werken? Volgens de ‘filosofie’ van corruptie moet iedereen een klein deel van het geheel krijgen, zodat het voor elkaar komt. Maar dat is niet mogelijk, want zo overschrijd je altijd je budget. Bovendien, en dat is het allerbelangrijkste, corruptie gaat heel sterk tegen mijn principes in: ‘waarom moet ik jou extra betalen als er al voor betaald is?’ Voor mij hoeven de dingen niet per se sneller te lopen, maar wel via het rechte pad.

Behalve corruptie wil ik ook de honger de wereld uit hebben. Maar dat is wishful thinking, voordat we als mensheid dáár zijn…

Wat staat er op je agenda voor de rest van de dag?


Achter elkaar meetings en allemaal project gerelateerd.

Zou je Selectum aanbevelen aan anderen in jouw netwerk?


Oh ja. Ik ben in juni in contact gekomen met Selectum en in juli had ik al een contract in handen. Alles ging heel snel, ik kon zelfs al op 18 juli beginnen. Het ging ons zelfs iets te snel, we wilden eerst settelen in Nederland en nog kort op vakantie voordat ik zou starten.
Al met al is alles vlot, netjes en goed geregeld. In die korte tijd heb ik contact gehad met Serdal, de beide Marks, Paul Haers en Amy en iedereen stond voor me klaar. Ook mijn vrouw is blij hier te zijn, zij komt van oorsprong uit Colombia en leert nu Nederlands. Ik heb een geweldige baan en we zijn in de buurt van onze kinderen en kleinkinderen, hoe mooi wil je het hebben?

Heb je nog famous last words voor ons?


If you do it, do it safely. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer je het belang daarvan gaat inzien. Er kan altijd iets gebeuren, dus laat je maatregelen voor veiligheid nooit versloffen.

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00