Interview Leslie Pond, E&I Engineer bij Neptune

Interview Leslie Pond, E&I Engineer bij Neptune

Leslie, wat houdt je werk bij Neptune in?


Daar vertel ik graag over. Ik werk samen met engineering- en projectafdelingen om plant veranderingen op offshore gasplatforms te implementeren. We identificeren problemen en bottlenecks en vinden er oplossingen voor. Ons werk strekt van de verificatie van ontwerpen tot het definiëren van de eisen. Deze eisen geven we door aan het ingenieursbureau dat vervolgens gedetailleerde work packs voor offshore projecten creëert. Na de uitvoering van het project monitoren we de kwaliteit: van ontwerp tot implementatie en inbedrijfstelling.
Neptune is voornamelijk een Olie & Gas bedrijf. We zijn gespecialiseerd in het exploreren en produceren van olie en gas voor de verkoop aan distributiebedrijven. Je zou kunnen zeggen dat wij binnen de energiebranche de ‘bad boys’ zijn, want we werken met traditionele fossiele brandstoffen. Neptune heeft de Olie & Gas divisie gekocht van Engie en het is onze ambitie om wereldwijd de nummer één van onafhankelijke olie- en gasproducenten te worden. Er komen dus spannende tijden aan.

Wat vind jij het mooiste aspect van je werk?


Ik hou van uitdagingen en vind het belangrijk om eventuele problemen op te sporen en ze op te lossen. Gelukkig heb ik de vasthoudendheid van een bulldog en lossen we 100% van alle problemen op. Dat is maar goed ook want in deze industrie kan elk klein foutje serieuze consequenties hebben. Mijn team en ik leren nog elke dag bij en profiteren van elkaars ervaring. Niet voor niets is mijn motto: ‘5 keer vallen, 6 keer opstaan en de volgende uitdaging aangaan’.

Hoe ben je in contact gekomen met Selectum?


Tijdens een van mijn vorige projecten in Nigeria hadden sommige van mijn collega’s al contact met Mark van Zundert van Selectum. Mijn collega’s waren zeer te spreken over Selectum, dus ik wilde weleens weten wat dit detacheringsbureau voor mij zou kunnen betekenen.
Ik hou van reizen en van de uitdagingen van mijn beroep. Toen een van mijn collega’s van Nigeria me informeerde over een vacature als E&I Engineer bij Engie, was mijn interesse gewekt.
In die tijd, zo’n 5 jaar geleden, woonde ik nog met mijn gezin in Zuid-Afrika en werkte ik aan een Saipem FPSO herbouwproject in Angola. Als gezin waren we toen emigratie naar Spanje aan het overwegen, waarbij ik op rotation contract in Korea of Indonesië zou werken. Toen de optie voor een contract in Nederland ter tafel kwam, leek ons dat een perfect alternatief en was de keuze snel gemaakt.

Wat zijn je ervaringen in de samenwerking met Selectum?


Toen we eenmaal in contact waren, ging alles heel snel. Ik vloog al na twee dagen naar Nederland voor een sollicitatiegesprek bij Engie. Selectum liet me weten dat het gesprek goed was verlopen en ik kon een maand later beginnen.
De rest van het proces is prachtig opgepakt door Selectum. Ze verzorgden alle vereiste documenten en regelden allerlei zaken voor mijn gezin en mij. Ik vind dat Selectum een zeer professionele aanpak hanteert. De sfeer is vriendelijk en dat is belangrijk voor expats die zich snel thuis willen voelen in hun nieuwe land. Ik zou zeggen dat Selectum je het gevoel geeft dat je deel uitmaakt van hun team. Je bent zeker niet zomaar een nummertje in hun boekhouding. Ik wil verder niet op details ingaan, maar bij andere detacheringsbureaus heb ik weleens andere ervaringen gehad.
Mark van Zundert komt me regelmatig opzoeken hier bij Neptune. Laatst kwam hij aan met een enorme verjaardagstaart, niet alleen voor mij maar ook voor al mijn collega’s.

Welke ontwikkelingen zie jij binnen jouw vakgebied?


Er vindt duidelijk een enorme verschuiving plaats naar duurzame energie in plaats van olie en gas als energiebronnen.
De Olie & Gas branche is erg actief in het opschonen van haar imago. We doen er alles aan om de impact op het milieu te minimaliseren, met als doelstelling om een rendabele bron van energie te blijven. In de nabije toekomst zal de Olie & Gas industrie nog veel meer gecontroleerd en ingeperkt worden. Alleen de grote en efficiënte plants blijven dan over; de kleinere en/of minder winstgevende olieplatforms worden ontmanteld of ingelijfd.
De Nederlandse sector is hier een goed voorbeeld van. De meeste projecten richten zich op het opschonen, verwijderen of efficiënter maken van bestaande plants. Naar verhouding is er niet veel olie en gas meer over in de Nederlandse sector, bovendien wordt de exploratie en productie zeer streng gereguleerd.
Dit in tegenstelling tot andere landen, waar de Olie & Gas branche nog steeds bloeit: de USA, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en nog veel meer landen.

Als ik heel eerlijk ben, zou ik na mijn huidige contract zo weer naar een van deze regio’s verhuizen. Ik hou van uitdagingen en in deze gebieden vind je ze zeker. Wat is belangrijker voor me, reizen of de branche waar ik in werk? Ik denk de branche. Mijn beroep fascineert me en geeft me veel voldoening. Reizen voor dat beroep is een bonus.

Zou je Selectum aanbevelen aan anderen in jouw netwerk? Zo ja, waarom?


Zeker. En waarom? Vanwege hun professionele aanpak en flexibiliteit. Selectum staat altijd voor je klaar met hulp en advies.
Daar komt nog bij dat het personeel zo vriendelijk is en er alles aan doet om je gezin deel uit te laten maken van hun ‘Selectum familie’.

Wat staat er vandaag nog op je agenda?


Vandaag houd ik me bezig met het minder glamoureuze deel van mijn werk: procedures schrijven voor de ontmanteling van platforms.
Maar ik geniet het meest van dagen waarop ik offshore ga aan het einde van een project en getuige ben van een goed ontworpen, goed geconstrueerd en perfect uitgevoerd project. Met mijn achtergrond in de inbedrijfstelling van olieplatforms is het altijd een mooie beloning om een veilig en succesvol project over te dragen voor de daadwerkelijke productie van olie en gas. Dat zal ik altijd een kick blijven vinden.

Heb je nog famous last words voor ons?


Ik vind het prettig om alles op een positieve manier te benaderen. Daarom heb ik heel weinig negativiteit in mijn leven. En ik ben natuurlijk heel gelukkig met het feit dat ik zo van mijn werk kan genieten.

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00