Kenneth Watkins, Expeditor bij Neptune Energy

Kenneth Watkins, Expeditor bij Neptune Energy

‘ Een echte petrol head ‘

Kenneth, hoe ben je in contact gekomen met Selectum?


Ik werkte al eens eerder voor Selectum, van 2015 tot 2019 bij Total en nog eens in 2020, kort voor corona. Voor mijn huidige functie als Expeditor bij Neptune Energy heeft Selectum mij opnieuw benaderd. Hier werk ik nu sinds 1 september 2022.

Kun je ons vertellen wat je functie als Expeditor inhoudt?


Er zijn veel olie & gasplatforms op de Noordzee die onderhouden moeten worden. Daar zitten werkorders en purchase orders op, er moet materiaal en uitrusting worden ingekocht. Nadat de inkopers hun werk hebben gedaan is het mijn taak om de bestellingen te beheren. Ik zorg ervoor dat het materiaal en de uitrusting aan de projecteisen voldoen en ik rapporteer alle relevante activiteiten in het Material Management System. Daarnaast informeer ik iedereen die meewerkt aan het project wat de status is van de bestellingen en coördineer ik de levering van de benodigde documenten, volgens specificaties en prioriteiten. Tot slot onderhoud ik goede relaties met leveranciers, inkopers en de leden van het projectteam.
Voor deze baan moet je technisch onderlegd zijn, georganiseerd kunnen plannen en goed met mensen kunnen omgaan. Het is complex werk, want je hebt tegelijkertijd te maken met het wegwerken van achterstanden (door corona), lopende projecten en tussendoor nog met werkorders met prio 1, die je direct voorrang moet geven. Vervolgens informeer ik alle betrokkenen en werk vanuit daar verder.
Deze functie kun je hybride uitvoeren, dus ik ben zo’n 1 of 2 dagen per week op kantoor en de rest van de dagen werk ik vanuit huis.

Wat zijn je ervaringen over de samenwerking met Selectum?


Goed. Ik werk nu bij Neptune Energy op projectbasis, zolang ze er behoefte aan hebben. De mogelijkheid bestaat dat dit voor langere tijd/vast in dienst wordt.

Wat is het leukste deel van je werk? En waarom?


Als ik het voor elkaar krijg dat op tijd geleverd wordt. Mijn brede werkervaring helpt daarbij, ik ben een Jack of all trades, van vele markten thuis. Ik werkte bij de Nederlandse defensie, in de logistiek, zelfs even in de verzekeringen en van lieverlee in de Telecomsector. Op een dag kreeg ik de mogelijkheid om inkoper te worden. Bij veel inkoopfuncties bij kleinere bedrijven doe je dan ook je eigen expediting.
Rond 2000 kwam ik uiteindelijk terecht in de Olie & Gas, inmiddels met veel ervaring als Expeditor/Inkoper. Dit werk past mij heel goed, want je moet in control zijn. Er is een onderhoudsproject uitgezet, en jij zorgt ervoor dat alle materialen en uitrustingen zijn besteld en dat alle betrokkenen zich aan de deadlines houden. Ik kan goed communiceren, heb een way with words en dan lukt het altijd wel.

Welk onderdeel van de technische sector interesseert je het meest?


Dit, Olie & Gas! Deze sector trekt mij enorm aan. Ik ben een echte petrol head, er loopt benzine door mijn aderen. Bovendien vind ik Olie & Gas het échte werk op het gebied van techniek, alles is groot, indrukwekkend, deze branche heeft echt ballen. Ik ben ook technisch altijd heel nieuwsgierig en vraag iedereen het hemd van het hoofd: ‘hoe zit het in elkaar, hoe wordt het ontworpen?’.
Werken in de offshore blijft gewoon heel fascinerend voor mij. Ook voor andere mensen trouwens. Je hoeft er maar op een verjaardag over te vertellen en de wenkbrauwen gaan alweer omhoog!

Wat zijn de uitdagingen voor jou binnen je functie?


Ik vind het lastig dat ik niets aan de wereldsituatie kan veranderen. Doordat de wereld stillag door corona, heeft de bevoorrading overal vertraging opgelopen. De wereldproductie moe(s)t opnieuw worden opgestart en dat heeft een lange nasleep. Ik hoor nog steeds wekelijks dat er vertragingen zijn. Het is dus een stuk lastiger geworden om alles op tijd af te krijgen, leveranciers geven vaak aan dat ze niets kunnen garanderen.
Toch lukt het meestal wel.

Welke ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied?


Neptune Energy is een bedrijf dat gebouwd is voor de energietransitie.
Alles is erop gericht om de branche te vergroenen. Het vervoer moet groener, het bedrijf moet groen opereren en het rendement van de productie van olie en gas moet efficiënter, met minder productieverlies.
Bij Neptune Energy zijn ze hard bezig met nieuwe vormen van energie. Deze transitie en vernieuwing is iets wat drie, vier generaties later van voordeel gaat worden. Onze generaties kunnen nog – als dat zou moeten – ruimschoots vooruit met fossiele brandstoffen. En als de productie daarvan duurzaam wordt is het mooi meegenomen, al had dat veel eerder kunnen gebeuren.

Als jij de baas van de wereld was, wat zou je dan veranderen?


Daar kan ik heel duidelijk over zijn. Maak van uw wapens landbouwwerktuigen!

Zou je Selectum aanbevelen aan anderen in je netwerk?


Ja, zeker. Selectum heeft een luisterend oor als je wat hebt en ze doen er ook echt wat mee. Bovendien zijn ze niet te beroerd om een stapje extra voor je te zetten. Selectum heeft mij bijvoorbeeld geholpen met een hypotheekaanvraag, waar de bank behoorlijk moeilijk over deed.
Wat staat er op je agenda voor morgen?
Ik pak de draad op waar ik gebleven ben; ik kijk wat er door de inkopers is gecreëerd en daar ga ik op voortborduren. Daarnaast ben ik nog bezig met een back log van maanden geleden en een enorme inhaalslag omdat de Expediting focus uit het oog was. Door de leveringsproblemen tijdens de pandemie waren duizenden orderregels vertraagd en die ben ik nu stukje bij beetje aan het inhalen.

Nog famous last words van jou?


Everything is Mickey Mouse. Dat is mijn dagelijkse insteek op de gang van zaken, waardoor ik mijn mentale gezondheid kan behouden. Het leven is echt te kort om steeds maar serieus te zijn.

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00