Interview Cem Sipahi, Lead Welding Engineer bij Tata Steel

Interview Cem Sipahi, Lead Welding Engineer bij Tata Steel

Cem, hoe ben je in contact gekomen met Selectum?


Nadat ik mijn opleiding Lastechniek aan de Middle East Technical University had afgerond, heb ik een tijdje in Turkije gewerkt. Na enige tijd besloot ik in Europa te gaan werken, voor betere werkomstandigheden. Ik nam contact op met een vriend die al 15 jaar in Nederland werkt en vroeg hem om advies. Hij raadde mij aan om in gesprek te gaan met Selectum. Zelf had hij ook via Selectum gewerkt en had positieve ervaringen.
Het bleek een goed advies: Selectum bood mij een functie aan als QA/QC Lasmonteur/Mechanisch Inspecteur QA (januari 2018 tot augustus 2020). Daarna werkte ik weer enige tijd in Turkije, maar ik hield contact met Selectum. Nu zit ik op mijn tweede functie via Selectum, sinds 1 juni 2022 als Lead Welding Engineer bij Tata Steel.

Wat houdt je functie als Lead Welding Engineer bij Tata Steel in?


Mijn functie omvat het opstellen van inspectieplannen voor de periodieke herbeoordeling van pijpleidingen, plus reparaties en modificaties van drukapparatuur. We houden ons bezig met nieuwe projecten en reparatieprojecten, onderhoud, inspectie van huidige situaties en we maken rapportages. De gelaste pijpleidingen zijn van groot belang voor energieconstructies- en infrastructuur.
Mijn team en ik werken nauw samen om te bepalen hoe we pijpleidingen kunnen verbeteren en repareren. Je hebt veel te maken met berekeningen, ook over de levensduur van deze pijpleidingen.

Momenteel ben ik ook bezig met een nieuwe constructie, een Capex-project van Tata Steel, dat is een groot investeringsproject 2023. Het betreft pijpleidingen en drukinstallaties; we vervangen apparatuur, controleren de eisen, lasdocumenten en de situatie van het materiaal. En we zorgen ervoor dat de leveringen worden gedaan volgens de internationale codes.

Wat zijn je ervaringen met de samenwerking met Selectum?


Ik werk graag met hen samen, ook omdat ze me zoveel op weg helpen in Nederland. Mijn vriend komt bij mij wonen, dus ik had een groter appartement nodig. Selectum heeft me geholpen om een goed appartement voor ons te vinden en zelfs wat meubels.
In feite zorgt Selectum ervoor dat ik me in elk opzicht welkom voel. Ik heb dat nog nooit eerder meegemaakt en het geeft me een vertrouwd en welkom gevoel. Bovendien zorgt Selectum ervoor dat je hun andere kandidaten leert kennen, bijvoorbeeld tijdens de leuke dag die we hadden in Snow World in december 2022. Het is belangrijk om andere mensen/ingenieurs te ontmoeten en Selectum faciliteert dat heel goed.

Ze hebben ook mijn transfer naar Nederland geregeld. Ik hoefde eigenlijk nauwelijks zelf iets te doen, alleen mijn geboorteakte naar de Nederlandse ambassade in Turkije te brengen en nog wat andere kleine acties. Het is behoorlijk lastig om een werkvisum in Nederland te krijgen, maar Selectum heeft het me juist erg gemakkelijk gemaakt.

Gert Jan Pleysier bezoekt me regelmatig bij Tata Steel. Hij vraagt altijd of ik tevreden ben met mijn werk, of alles goed gaat. Natuurlijk heb ik ook mijn vriend van vroeger als mentor, maar Selectum heeft me echt alles uitgelegd wat ik nodig heb om hier te kunnen werken. Een BSN-nummer, een verblijfsvergunning, et cetera.

Wat is het leukste aan je werk? En waarom?


In Turkije heb ik meegewerkt aan de langste (hang)brug ter wereld, de rode Çanakkale brug. Bij de oplevering in maart 2022 was ik super tevreden met het resultaat: een 3623 meter lang, indrukwekkend en prachtig ogend bouwwerk. Wij hadden een belangrijke rol in het proces, omdat we de berekeningen en lascontroles uitvoerden. Alles moest onder stevige tijdsdruk gebeuren, mede daarom gaf het zoveel voldoening dat we het project met groot succes hebben afgerond. Ik hou ervan om deel uit te maken van iets groots!
Een ander bevredigend deel van mijn werk is mijn leeftijd. Waar ik ook werk, ik ben altijd de jongste. Toch kan ik heel goed overweg met mensen met decennialange werkervaring op technisch gebied. Ik kan dingen op hetzelfde niveau bespreken, heel stimulerend voor mij met mijn ‘slechts’ 7 jaar werkervaring.

Welk onderdeel van de technische sector interesseert je het meest?


Berekeningen en dingen bouwen. Het is zo gaaf om een constructie waaraan ik werk steeds verder te zien groeien.

Wat zijn de uitdagingen voor jou binnen je functie?


In Turkije was het door de slechte werkomstandigheden soms moeilijk om je werk goed te doen. Maar hier in Nederland is het alleen maar genieten voor mij. Je hebt hier geen onbetaald overwerk, er is een goede regeling voor vakantiedagen en ik ervaar nul stress. Mijn manager is ook heel prettig. Ik kan alles met hem bespreken, hij is menselijk en weet wat hij doet.
De enige uitdaging die ik kan bedenken is een komende verandering in de werkstructuur bij Tata Steel. Ik zal een leidinggevende rol daarin krijgen, maar voorlopig weten we nog niet welke projecten er gaan komen. Ik moet de workflow veranderen, dat is alles wat ik nu weet. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

Welke (mondiale) ontwikkelingen zie jij in jouw werkgebied?


Elk bedrijf in de wereld moet groener worden. Ook Tata Steel werkt aan het verlagen van de luchtvervuiling, het omschakelen van kolen naar waterstof voor de staalproductie. Het wordt een groene fabriek. Maar dat kost wel tijd, waarschijnlijk enkele jaren.
Er wordt zelfs gesproken over het gebruik van kernenergie om staal te produceren, maar dat is echt toekomstmuziek 😉

Als jij de baas van de wereld was, wat zou je dan veranderen?


Ik denk niet dat ik de baas van de wereld zou kunnen zijn. Er zijn zoveel mensen in de wereld om voor te zorgen en te leiden, hoe zou ik dat kunnen doen? Momenteel ben ik ook een beetje pessimistisch over alle negativiteit. Te veel mensen veroorzaken nog te veel problemen in de wereld.
Voor mijn eigen toekomst kan ik wel duidelijke plannen benoemen. Ik wil graag 5 jaar in Nederland werken en dan de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dan kan ik mijn eigen bedrijf opzetten – misschien in de consultancy – en mijn eigen projecten kiezen.
Ik zou bijvoorbeeld Selectum willen ondersteunen. Nederland kampt met gebrek aan belangstelling voor (las)techniek bij de jongere generatie. Ook gaan er veel lasingenieurs met pensioen, zonder nieuwe aanvoer van jonge mensen om hen te vervangen.
Als dat in de nabije toekomst niet verandert, dan wil ik Selectum helpen om meer technici uit het buitenland te halen. De wereld verandert in rap tempo en we hebben veel ingenieurs en inspecteurs nodig om aan technische ontwikkelingen te werken. Het is zo’n interessant vakgebied en je kunt echt een verschil maken in technologische oplossingen. Misschien kan ik mensen weer enthousiast maken voor het vak.
En ik wil graag een huis bouwen voor mijn ouders. Als jochie beloofde ik al dat ik later een écht goed huis zou ontwerpen, helemaal volgens mijn eigen specificaties. Ik heb volop ideeën hoe ik dat moet doen…

Zou je Selectum aanbevelen aan anderen in jouw netwerk?


Natuurlijk, ik heb dat ook al gedaan. Als mensen uit mijn netwerk een interessante ingenieursfunctie willen, raad ik ze altijd aan om hun CV naar Selectum door te sturen.

Wat staat er de rest van de dag op je planning?


Ik moet wat documentatie afmaken en twee inspecties op het terrein uitvoeren. Daarnaast ga ik een tijdsindeling maken met mijn aanstaande collega in India. Dat betekent dat ik moet beslissen welk soort werk hij bij ons kan doen en vervolgens ga ik wekelijkse vergaderingen met hem organiseren.

Nog famous last words van jou? Een motto?


Ik heb geen motto. Dat komt omdat de wereld elke dag verandert en daarmee ook de ideeën over de wereld.
N.B. Inmiddels is deze collega, na een lange periode in dienst bij en in afstemming met Selectum, bij onze opdrachtgever in vaste dient getreden

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00