Interview Andries van der Walt, Electrical Engineer

Interview Andries van der Walt,  Electrical Engineer

Verhuizing naar Nederland als Electrical Engineer: een besluit van het hele gezin

November 2018 was het zover: Andries van der Walt ging van start als Electrical Engineer bij ingenieursbureau Dornan. Een verhuizing vanuit warm Zuid-Afrika naar het winderige Noord-Holland. Selectum begeleidde het proces, vanaf het eerste LinkedIn contact tot het ophalen op Schiphol. Andries vertelt in onderstaand interview over zijn nieuwe baan. Maar vooral over zijn nieuwe leven in Nederland, samen met zijn gezin.

Andries, wat houdt jouw functie in?

Ik werk als Electrical Engineer. Dat betekent dat mijn team en ik verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de constructie van nieuwe datacenters. Wij moeten ervoor zorgen dat datacenters alle benodigde elektrische power krijgen voor hun mechanische en ICT- apparatuur en dat alles continu goed blijft werken. We zetten alles op volgens nationale en internationale standaarden, waarbij we rekening houden met de regelgeving en eisen die specifiek te maken hebben met het Nederlandse klimaat.
De installatie waar we nu mee bezig zijn, gaat van start in april 2019. Ik ben samen met mijn team ook verantwoordelijk voor alle afterchecks en de overdracht. Als Electrical Engineer is zo’n beetje elke uitdaging of probleem op elektrisch gebied mijn pakkie-an.
In Zuid-Afrika heb ik ervaring opgedaan in power stations tot zo’n 4800MW per power station bij verscheidene elektriciteit opwekkende apparatuur en LV installaties. Hier ligt mijn verantwoordelijkheid voornamelijk bij zwakstroom en verlichting. Maar als Electrical Engineer moet je eigenlijk alles kunnen op het gebied van electrical engineering, je hebt niet echt één specialisme.

Wat is het mooiste aan jouw baan?

Ik verveel me echt nooit! Soms begin ik mijn werkdag, kijk ik pas 8 tot 10 uur later op de klok en realiseer ik me dat de dag alweer voorbij is. Dit is uitdagend werk: ik leer elke dag inhoudelijk bij en kan ook steeds beter omgaan met alle verschillende culturen en talen die hier bij Dornan werken. Het is zo interessant om te werken met mensen met verschillende nationaliteiten, zoals Iers, Nederlands, Bulgaars of Maleisisch.
Toen ik nog in Johannesburg werkte, wilde ik graag een internationale carrière opbouwen en nieuwe dingen leren. Mijn vrouw en ik waren bovendien op zoek naar stabielere politieke situatie en we wilden graag in Europa rondreizen. Al met al hadden mijn vrouw, dochter en ik dus redenen te over om te verhuizen naar Europa. Omdat we Afrikaans spreken en de taalbarrière met Nederlands daarom geen problemen zou opleveren, kozen we uiteindelijk voor Nederland. Hier kunnen we de meeste vinkjes uit onze droombox afstrepen!

Hoe ben je in contact gekomen met Selectum?

In januari 2017 stelden mijn vrouw en ik een 5-jarenplan op: binnen 5 jaar wilden we emigratie naar het buitenland gerealiseerd hebben.
Eerst streepten we alle landen weg die te ver weg zijn om regelmatig in Europa te kunnen reizen. Toen onze selectie streng gefilterd was tot Duitsland, Zwitserland en Nederland, kozen we voor Nederland vanwege de taal.
De volgende stap was om via LinkedIn te solliciteren op verschillende functies in Nederland. Dat is het moment waarop Selectum in beeld kwam. Ze contacteerden mij en namen via Skype mijn CV, wensen en voorkeuren met me door. Toen de match met Dornan een feit was, regelde Selectum alles voor ons: onze visa, een woning en het overkomen van mijn vrouw en dochter. Ons plan is dus al binnen 2 jaar gerealiseerd, mede dankzij Selectum.

Hoe heb je de samenwerking met Selectum ervaren?

Hoewel we er helemaal klaar voor waren om naar het buitenland te verhuizen, was emigratie wel een first voor ons. Je weet niet wat je kunt verwachten en alles hing af van mijn baan. Zou Selectum zich wel aan haar woord houden? Er doen zoveel verhalen over fraude de ronde en als emigrant ben je kwetsbaar…
Maar gaandeweg het proces kreeg ik er steeds meer vertrouwen in. Ik werd geïntroduceerd als een highly skilled migrant in Electrical Engineering met ruim 6 ervaring op bouwplaatsen en een Masters. Dornan kon niemand vinden met dezelfde specificaties, binnen Nederland en zelfs Europa. Selectum deed er dus alles aan om mij welkom te laten voelen en om alles goed te regelen.
De woning die Selectum voor ons vond, hebben ze zelfs alvast deels gemeubileerd voor ons! Toen ik op Schiphol aankwam, pikte Lennaert van Zon mij op. Toen een paar weken later mijn vrouw, dochter en huisdieren arriveerden, kregen ook zij een warm welkom op het vliegveld. Selectum heeft ons dus opmerkelijk goed geholpen om goed van start te gaan, een hele opluchting.

Welke recente en toekomstige ontwikkelingen zie jij in jouw vakgebied?

Bij Electrical Engineering draait alles om windturbines, zonnestations en hun energievoorziening. Daar ging mijn Masters ook over. Recent onderzoek laat zien dat in Nederland vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. We gaan dus – naar mijn inschatting – een enorme hoeveelheid opslagruimte voor energie nodig hebben, samen met een slimme grid / Virtual Power Plant om het allemaal te beheren.
Nederland zit in de top van landen met een specialisme in datacenters. Ik ben er dan ook heel enthousiast over dat ik deel kan uitmaken van deze ontwikkelingen. Later wil ik me misschien op een PhD op dit gebied richten, maar voor nu ben ik nog bezig om mij aan te passen aan ons nieuwe leven in Nederland.

Zou je Selectum aanbevelen aan anderen?

O jazeker! Een aantal detacheringbureaus hadden mij benaderd voor een baan in Europa, maar Selectum was de enige die een goede match tot stand wist te brengen. Dat komt omdat ze veel meer onderzoek investeren in hun kandidaten en opdrachtgevers en de markt erg goed kennen. Die investering stopt niet bij het zakelijke deel; ook op persoonlijk niveau heb ik veel hulp mogen ontvangen. Welk ander detacheringbureau regelt de komst van je familie en helpt je zelfs met het vinden van een koopwoning – ons plan voor 2019?! Selectum heeft er werkelijk alles aan gedaan om ons een vliegende start te bieden. We ontvingen een uitnodiging voor het eindejaarsfeest van Selectum, heel leuk. En Mark van Zundert heeft mij sinds november 2018 al twee keer bezocht bij Dornan om te kijken of alles naar wens is.

Wat staat er vandaag nog op je agenda?

Vandaag ben ik vooral bezig met het opzetten van elektrische schema’s. Straks volgt er nog een meeting met leveranciers over de planning en wat er nog moet worden afgewerkt.

Heb je nog famous last words voor ons?

Het leven is te kort om in omstandigheden te blijven hangen waar je niet gelukkig mee bent. Het is nooit te laat om verandering aan te brengen. Maar voor mij geldt bovenal: mijn gezin staat bovenaan, altijd en bij alles. Ga maar na: je werkt 5 dagen per week en een dag heeft 24 uur. 8 uur om te werken, 8 uur om te slapen en 8 uur voor je gezin en de rest? Balans in je leven is het allerbelangrijkste.

N.B. Inmiddels is deze collega, na een lange periode in dienst bij en in afstemming met Selectum, bij onze opdrachtgever in vaste dienst getreden.

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00