Dewald Serfontein, Senior Planning Engineer bij Worley

Dewald Serfontein, Senior Planning Engineer bij Worley

Dewald, hoe ben je in contact gekomen met Selectum?


Een vriend van mij werkte in Nederland bij Worley en hij vertelde mij dat er een functie beschikbaar was die interessant voor mij zou kunnen zijn.
Na mijn eerste gesprek met Worley begon de communicatie met Selectum, met name Lennaert van Zon en Mark Koster. Daarna was alles heel snel geregeld: vijf weken later zat ik al met mijn vrouw en twee jonge kinderen in het vliegtuig naar Schiphol.
Ik kom uit Zuid-Afrika en we hadden al langer de wens om naar het buitenland te verhuizen, voor een veiligere en betere toekomst. Nederland had daarbij onze voorkeur, mede vanwege de taal. Maar het is niet makkelijk om Nederland binnen te komen, aangezien Zuid-Afrika buiten het Schengengebied ligt. Selectum heeft zijn uiterste best gedaan om mij en mijn gezin te helpen Nederland binnen te komen en om veilig ons verblijf hier te kunnen starten, midden in een Covid-lockdown.

Kun je ons vertellen wat jouw functie als Senior Planning Engineer bij Worley inhoudt?


Sinds november 2020 maak ik deel uit van de planningsafdeling van een project van Shell in Rotterdam. Het betreft het opbouwen van een faciliteit die tot de grootste in Europa gaat behoren voor het produceren van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval.
Wij plannen elke fase van dit project, van het begin tot het einde. Dat betekent dat mijn collega’s en ik de planning doen voor wat er op welk moment moet gebeuren en op welke manier. We zorgen er ook voor dat niets achterloopt en dat we het budget niet overschrijden. Je zou het kunnen vergelijken met het bouwen van een huis: hoeveel stenen zijn er nodig om je huis te bouwen, waar en wanneer komen waterleidingen en elektriciteit aan bod, wanneer moeten de ramen komen en het dak erop?
Ons project loopt tot 2024 en ik werk er tot de afronding aan mee. Het is een interessante, grote klus en ik ben heel blij dat ik er deel van mag uitmaken.

Wat zijn jouw ervaringen met de samenwerking met Selectum?


Selectum heeft ons leven veranderd en ik overdrijf niet als ik dat zeg. Ze hebben ons geholpen om een soepele overgang naar Nederland te maken en ik ben echt heel blij met de manier waarop ze ons behandeld hebben.
Selectum haalde ons op bij Schiphol en bracht ons naar onze Zuid-Afrikaanse vrienden, die ons een tijdelijke woonruimte in hun huis aanboden. Toen we in Nederland aankwamen sneeuwde het. Selectum gaf ons een van hun bedrijfsauto’s ter beschikking, zodat we niet in de vrieskou hoefden rond te lopen. Een zeer zachte landing in ons nieuwe land met een totaal ander klimaat!
Selectum hielp ons ook met het vinden van een huis en goede scholen voor onze kinderen. Ze regelden zelfs alle documentatie die we hier nodig hadden. Mijn vrouw werkt nu ook bij Selectum, dus al met al zijn we zeer welkom geheten als gezin.

Wat is het leukste deel van je werk? En waarom?


Om vandaag iets te plannen dat pas de komende maanden of zelfs jaren gaat plaatsvinden en het proces precies volgens de planning te zien verlopen. Dat is echt een kick. Je moet met zoveel factoren rekening houden, kijken naar de geschiedenis van soortgelijke projecten, rekening houden met natuurrampen, het weer enzovoort. We kijken nu al naar de weersverwachting voor de komende fase van het project, zodat we om dagen met (bijvoorbeeld) zware regen heen kunnen werken.
Het werkveld Planning vereist veel vaardigheden. Er zijn niet zoveel mensen met de vereiste ervaring en kennis op dit gebied en ik heb het voorrecht er een van te zijn. Er is veel vraag naar goede planners, dus ik ben erg blij dat ik deze kans in Nederland heb gekregen. Vooral tijdens Covid, toen zoveel projecten vertraging opliepen. Moeten schipperen met tijd en leveringen is altijd een extra uitdaging voor een Planning Engineer, dus successen tijdens de Covid-periode kan ik toevoegen aan mijn 12 jaar ervaring 😉

Welk onderdeel binnen de technische sector interesseert je het meest?


Civiele en elektrische techniek. Mijn vader is elektrotechnisch ingenieur en mijn eigen passie ligt bij civiele techniek. In ons huidige project gaan we nu over naar de volgende fase: bouwen en uitvoeren. Deze uitvoeringsfase betekent veel bouwwerkzaamheden en ik vind het geweldig om te zien hoe alles vorm krijgt.
De stemming en het werkmoreel in mijn team zijn erg goed: iedereen is blij met de resultaten en werkt op de toppen van zijn/haar kunnen. We willen allemaal dat het project met groot succes wordt afgerond en daar doen we alles voor.

Welke uitdagingen ervaar je in jouw functie?


In mijn functie heb je te maken met veel werkuren, vooral gevuld met veel vergaderingen. Door al die meetings hebben we soms te weinig tijd om het ‘eigenlijke’ werk te doen.
Covid heeft de manier waarop we werken veranderd, met meer online meetings en thuiswerken. Ik ben voorstander van thuiswerken, omdat de productiviteit aantoonbaar stijgt. En het is heerlijk om thuis te kunnen lunchen met mijn vrouw en kinderen, gezellig als gezin van onze maaltijd te genieten. Maar ik denk ook dat een goede balans belangrijk is, waarbij ik minstens een of twee dagen per week naar kantoor ga. Sommige zaken bespreek je toch makkelijker als je als je face-to-face met je collega’s omgaat.

Welke ontwikkelingen zie jij binnen je vakgebied?


De grootste ontwikkeling is zeker de verschuiving naar meer duurzaamheid. Dat is de weg van de toekomst. Wij dragen een steentje bij door te werken met het afval, het om te zetten in hernieuwbare, schone brandstof en te vergroenen.

Als jij de baas van de wereld was, wat zou je dan veranderen?


De wereld veiliger maken voor vrouwen en kinderen. Daarom houden wij als gezin ook elke dag meer van Nederland. Er is hier zo weinig criminaliteit! Mijn zoontje van zeven kan lekker rondfietsen, buiten spelen met zijn vriendjes en ik hoef me nooit druk te maken of hij wel veilig thuiskomt. Ik kan zelfs een week weg voor een project zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de veiligheid van mijn gezin thuis. Dit gevoel van veiligheid en zekerheid wil ik voor iedereen.

Zou je Selectum aanbevelen aan anderen in jouw netwerk?


O ja! Sterker nog, ik heb ze al aan veel van mijn vrienden en contacten aanbevolen.
Wat Selectum zo anders maakt, is dat ze je het gevoel geven dat je deel uitmaakt van een familie, al vanaf dag één. Het is een grote stap voor een gezin om je spullen te pakken en te verhuizen naar een land waar je niemand kent; Selectum heeft ons bij elke stap van het proces geholpen. Ik heb al met veel recruiters contact gehad en voor de meeste ben je gewoon de volgende kandidaat. Voor Selectum ben je echter de júiste kandidaat.

Een Zuid-Afrikaans paspoort betekent dat er veel papierwerk nodig is om te kunnen reizen. Als je – zoals ik – van buiten het Schengengebied komt, moet je dus op professioneel vlak echt wel iets kunnen laten zien om een kans in Nederland te krijgen. Want alleen als bedrijven echt niemand kunnen vinden met een Schengenvisum, kijken ze naar Zuid-Afrika of een ander land.
Selectum heeft er alles aan gedaan om onze aanmelding in en verhuizing naar Nederland soepel te laten verlopen. Dus ja, ik ben zeker een ambassadeur voor Selectum en ik maak met plezier nieuwe kandidaten warm om naar Nederland te komen. Zo kunnen we elkaar allemaal helpen.

Wat staat er de rest van de dag op je agenda?


Maandrapportages. Het is het einde van de maand, dus deze week breng ik alle relevante rapportages uit over wat er tijdens de gehele maand is gebeurd.

Heb je famous last words voor ons?


Voor mijn Zuid-Afrikaanse contacten, en eigenlijk voor alle andere landen: wil je als hoogopgeleide technische professional in Nederland werken, maar twijfel je vanwege alle barrières? Neem contact op met Selectum, hun aanpak zal je de sprong doen wagen.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe Selectum ons heeft geholpen bij onze verhuizing en het vestigen in Nederland. We hebben als gezin nog geen moment spijt gehad van onze stap en we helpen graag iedereen om een soortgelijke wens in vervulling te laten gaan.
En natuurlijk nodigen wij je dan uit voor onze wekelijkse Triple B: Braai, Biltong en Bier!

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00