Interview Rolf Zuidgeest, Inspecteur BP Raffinaderij Rotterdam (freelance)

Interview Rolf Zuidgeest, Inspecteur BP Raffinaderij Rotterdam (freelance)

Rolf, wat houdt je werk precies in?

Ik ga proberen dat in één zin uit te leggen.
Komt-ie: ‘als Plant Inspecteur bepaal je de status van de leidingen en toestellen hier op het BP-terrein, door diverse onderzoeken toe te passen.’
In de praktijk betekent dat een veelvoud aan taken. Ik voer inspecties uit, stel rapportages op en onderhoud contact met de bedrijven /afdelingen die het onderhoud van de leidingen en toestellen verzorgen. Elk jaar wordt een jaarplan opgesteld waarin precies staat aangegeven welke assets binnen dat jaar moeten worden geïnspecteerd. Los van de vaste inspecties vinden er tussentijds ook ad hoc inspecties plaats. Hoe zit het met de corrosie? Is de wanddikte van de leiding nog voldoende om volgens de wettelijke voorschriften veilig de inhoud te kunnen verplaatsen? Mijn collega’s en ik bepalen de status door verschillende onderzoeken uit te (laten) voeren, zoals visueel en diverse NDO (niet destructief onderzoek) methodes.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Als rasechte ondernemer vind ik het belangrijk dat er afwisseling in mijn werk zit. Voor deze functie werk ik zowel binnen op kantoor als buiten. Ik ben veel op mijn fiets onderweg om buiten allerlei dingen te bekijken en te beoordelen. Die afwisseling en vrijheid vind ik heel prettig. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om met de materie bezig te zijn:
metaalconstructie, laswerk, staal.
Ik was eigenlijk altijd al bezig met metaal, in allerlei branches: van de tuinbouw tot binnenvaart en petrochemie. Toen ik na de MTS (werktuigbouwkunde) begon in dit vakgebied, werkte ik lang als uitvoerende. Lekker met je handen werken.
Op een gegeven moment vroeg ik me af wat ik op de lange termijn wilde en dat werden de opleidingen tot Visueel Lasinspecteur en International Welding Technologies (IWT). Die opleidingen hebben alles te maken met wat ik interessant vind: metalen, lassen, maar ook leidinggeven en een bepaalde mate van verantwoordelijkheid nemen.
Eigenlijk wilde ik zelf een metaalconstructie bedrijf starten, maar nu ben ik als freelancer bij BP terecht gekomen en dat bevalt me prima. Ik heb hier alle vrijheid, maar kan ook deelnemen aan opleidingen. Bovendien heb ik een gezin met jonge kinderen en ben ik blij met de structuur en stabiele werkomgeving van mijn baan. Voorlopig zit ik hier goed!

Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met Selectum?

Oud-collega’s in de offshore hadden me aan het denken gezet om bovenstaande opleidingen te volgen. Toen ik mijn diploma op zak had, raadden ze me aan om Gert Jan Pleysier te bellen. Mijn ex-collega’s hadden goede ervaringen met hem, ze voelden zich gehoord en waren te spreken over de eerlijke en open aanpak bij bemiddeling. Gert Jan is uiteindelijk in mijn toenmalige werkplaats langsgekomen om mijn wensen en de opties te bespreken. Zo kwam ik in 2016 ik aan mijn eerste baan als inspecteur, in Amsterdam. Je kan wel zeggen dat ik daar het klappen van de zweep heb geleerd. Alles wat nieuw voor me was: documentatie, papierwerk, computerwerk, maar ook over de vrijheid en zelfstandigheid die komt kijken bij deze functie.
Na een wat lastige privé situatie heeft Gert Jan me goed begeleid naar een nieuwe functie. Hij heeft het hele proces netjes opgepakt; door hem kon ik als het ware in mijn nieuwe functie bij BP Raffinaderij reïntegreren. Inmiddels werk ik weer de gewenste 4 dagen. Zo kan ik een interessante functie combineren met het naar school brengen van mijn kinderen. Eigenlijk ben ik geen voorstander van interviews geven. Laat mij maar gewoon op de achtergrond mijn werk doen, ik hoef niet zo nodig met foto en al in de krant 😉
Maar door mijn goede ervaringen met Gert Jan maak ik voor Selectum graag een uitzondering.

Het is voor detacheerders lastig om goede inspecteurs te vinden. Wat is jouw visie daarop?

Tja. Eigenlijk is nu overal lastig om aan personeel te komen, niet alleen in de inspectie. Maar als het gaat om goede inspecteurs, mensen die echt wat willen doen, dan is het wel goed zoeken. Dat is ook wel logisch, want de eisen voor inspectie liggen aan de hoge kant. Je hebt als inspecteur op een bepaald niveau met veel verschillende dingen te maken en daar heb je wel de juiste opleidingen en ervaring voor nodig.
Een goede inspecteur heeft niet alleen de juiste achtergrond, maar is ook sociaal, kan soepel omgaan met allerlei mensen en moet goed kunnen uitleggen wat er speelt en natuurlijk gemotiveerd zijn. Bovendien moet je prioriteiten kunnen stellen en weten wanneer je ’nee’ kunt zeggen.

Waarom kan het voor inspecteurs interessant zijn om zich via Selectum te laten bemiddelen?

Dat is een gewetensvraag 😉 Voor mij persoonlijk – als ondernemer – is een detacheringsbureau één van de weinige manieren om met een bepaalde opdrachtgever in contact te komen. Zo gaat dat in dit wereldje: je komt vaak via bemiddeling binnen. Daarom heb ik Selectum benaderd.
Ik heb bij Selectum voornamelijk contact gehad met Gert Jan. Hij komt zelf ook uit het wereldje en kan daarom goed inschatten of iemand past bij een bepaald bedrijf. Ik heb de indruk dat Selectum veel contact onderhoudt met hun opdrachtgevers, waardoor ze goed weten wie waar kan worden ingezet en waar niet. Ze zijn goed op de hoogte van hoe een bedrijf werkt en wat ze verwachten van hun mensen. Zelf had ik bij mijn eerste inspecteursfunctie in Amsterdam veel te maken met Xander van der Veeke van Selectum Asset Integrity een adviesbureau en onderdeel van Selectum. Xander heeft mij als een soort teamleider/ mentor veel geleerd. Uiteindelijk ben ik door Gert Jan op een prima positie terecht gekomen: mijn huidige baan.

Welke ontwikkelingen zie jij in jouw vakgebied?

Dat is tweeledig. Aan de ene kant hebben we steeds meer te maken met een teveel – vinden mijn collega’s en ik – aan verschillende software en rapportagetools. Er moet zoveel documentatie worden vastgelegd dat de balans tussen inspecteren en rapporteren niet altijd meer klopt. In verhouding ben je veel te veel tijd kwijt aan digitaliseren, het goedkeuren en opslaan/ filen van bestanden.
Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe de technieken binnen mijn vakgebied steeds weer vooruitgaan. Bijvoorbeeld als het gaat om het bepalen van verschillende wanddiktes. Laatst las ik in de krant een bericht over een dame die in Abu Dhabi een tank van binnen inspecteerde met een drone. Dat vind ik leuk om te zien. Het vakgebied van inspecteur is zo breed inzetbaar. Je kunt je verdiepen in lastechnieken, de kwaliteiten van het metaal, nieuwe ontwikkelingen, allemaal heel interessant voor mij. Als ZZP’ er jaren geleden vond ik dat ik redelijk tegen de top van mijn bereik aan zat. Maar nu als inspecteur ligt er weer een wereld voor me open.

Zou je Selectum bij anderen aanbevelen en waarom?

Jazeker. Het is wel duidelijk dat ik goede ervaringen heb met Selectum. Ik ontvang zelfs een kerstpakketje en een kaart op mijn verjaardag. Kleine dingen maar het maakt het contact wel leuk. En als freelancer heb ik liever één goede contactpersoon dan dat ik steeds moet shoppen naar een betrouwbaar detacheringsbureau. Zolang het contact met Selectum zo goed blijft, zal ik zeker altijd als eerste voor hen kiezen.

Vind je Selectum leuk? Word een Selectum insider!

Selectum b.v.
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
070 – 324 28 00